Att bli avvisad är bland är en otrevlig känsla, kanske bland de mest obehagliga man kan råka ut för, men bokningssamtalen handlar mycket om att kunna ta och hantera ett ”nej”. Kom ihåg att det inte är något personligt mot dig. Om du inte skapar en chans att få ett ”nej”, kommer du definitivt inte få ett ”ja”. Du har förmodligen hört talesättet: ”blyga killar får inte kyssa vackra flickor”.

Fastän själva bokningen är ”a numbers game” finns det också en positiv sida. Ju fler ”nej” du får, desto närmare ett ”ja” är du! Så är det! Erfarenheten säger att när en ny säljare börjar boka kommer han få 1 bokat möte på 10 samtal, vilket innebär en massa ”nej” för att få ett ”ja”. Det viktiga är att du fortsätter vara positiv. Att vara positiv till det man gör är en absolut förutsättning för att lyckas. Om du inte tycker om det du gör, kommer du då bli duktig på det?

Om du har disciplin nog att överbygga den tristess som det kan vara att ringa många samtal och inte ger upp, så kommer du att lyckas. När motgången är som störst kommer du belönas med framgång om du fortsätter att arbeta. Detta är en sanning som gällt under alla tider och som kommer att fortsätta gälla under alla de tider som kommer…

Det är inte helt ovanligt att se säljare ta en paus efter ungefär 30 minuters ringande, trots att de kanske inte gjort några bokningar. Under pausen utbyts tankar över hur jobbiga kunderna är och när de går tillbaka till telefonen är de än mindre motiverade att fortsätta ringa. Vad du bör göra när du känner att du håller på att ge upp, är att helt enkelt att fortsätta ringa tills du fått minst en bokning. Jag vet att det är lättare sagt än gjort, men efter en bokning kommer du känna dig som en vinnare. Avsluta aldrig som en förlorare!

Att bli arg på sig själv när det går dåligt fungerar ofta bra. Ju fler negativa svar desto argare och envisare blir bör man bli. Övertala dig själv till att ”bara ringa 5 samtal till” eller ”bara sitta 15 minuter till”. Belöningen för din disciplin och envishet är ett inbokat besök. Vid det laget har du fått blodad tand och kommer inte vilja sluta eftersom motivationen och, inte minst, självförtroendet har blivit större. Nu gäller det bara att använda detta till sin fördel. Gör du det, kommer det att resultera i ytterligare 2-3 bokade möten. Med det i ryggen är det roligare att ta en paus för att sedan återgå till ringandet. Du har avslutat som en vinnare!

Ha en grym September, nu kör vi// TEAM Adviser Partner