Som vi har tittat på i tidigare artiklar vi publicerat kräver effektiv försäljningsledning noggrann planering för att nå dit vi vill. Ju mer tid som läggs på förberedelse och planering desto säkrare blir ni att nå rätt resultat. Ju mindre tid som läggs i början på ett projekt, desto mer får man lita till hoppet att det blir som det ska bli. Nu blir plötsligt tur mer viktigt att ha för nå rätt resultat, men allt pekar på att tur mer verkar hamna hos den som planerar väl. 

 

Med goda förberedelser och planering blir säkerheten att nå fram högre, det tror vi inte någon skulle ifrågasätta. En plan bör därför göras för att sätta personalen i Spel-tillstånd.

 

Spel-tillstånd är ett mycket speciellt emotionellt tillstånd som får en person eller grupp att uppnå resultat som annars inte kunnat ha nåtts. Definitionen på spel-tillstånd är: En känsla av vällust och handling sammantaget som skapar energi och syften.

I en artikelserie om fyra delar kommer vi att titta närmare på hur du som försäljningschef gör för att sätta dina säljare i spel-tillstånd. Detta är del 1. 

För visst är det skillnad på att gå till jobbet eller delta i ett spel?

För att en person eller grupp ska uppfatta att de deltar i ett spel, krävs att tre distinkta delar är på plats och fungerar. När dessa tre delar fungerar, börjar din personal att agera som om det vore ett spel som pågår, även om de inte tänker så fullt ut i sitt medvetna sinne. 

Dessa tre delar, som också kan beskrivas som en triangel är: Syften, Barriärer och Friheter. 

Vad betyder det? En person som inte förstår syftet med spelet, vad spelet går ut på, kommer inte att vilja delta speciellt länge. En säljare som har som syfte ”att ha ett jobb” har ett för lågt syfte för att orka ta i speciellt mycket. Faktum är att just det, trötthet, kommer ifrån tre olika saker allena:

1. Personen har sovit för lite.

2. Personen har missförstånd på ord och blir sömning (varför många ”läser en bok” för att kunna somna bra). 

3. Personen har för lågt eller inget syfte med det den gör.

Den säljare som varit kvar ”för länge” på samma plats, upplevs som trött och långsam. Inte konstigt alls, syftet är kanske nu att bara vänta in pensioneringen om 10 år. Ett alldeles för lågt syfte för att kunna delta i ett spel.

Nästa vecka tittar vi närmare på hur du bygger spel med Syften, Barriärer och friheter. 

Tveka inte att höra av dig till någon av våra Sales Expansion Specialists om du också vill titta på hur du bäst ökar ditt bolags försäljning. Maila oss på expansion@adviser-partner.se eller hitta våra direktnummer här.