Att genomföra och göra låter som samma sak men det är det inte. En person kan göra en massa saker men ändå inte genomföra det som personen hade i åtanke eller den uppgift som personen blev tilldelad att genomföra.    När ett mål är satt och motivationen kickar igång, är det a och o att verkligen genomföra det som nu sagts ska göras. Och här hittar vi nästa triangel som hänger ihop med triangeln för mål, triangeln för genomförande.

I förra artikeln konstaterade vi att ett av de viktiga hörnen är syfte, varför ska vi göra det vi ska göra, här i del 2 ska vi titta närmare på nästa hörn. 

 

Med syftet på plats kommer vi till nästa hörn i triangeln: meningsfullhet. Det kan vara så att du ser och förstår syftet, men inte finner det meningsfullt ändå. Varför då? Det finns massor av ”varför” något ska ske, som ändå, från olika personers synvinkel, inte verkar meningsfullt eller vettigt att lägga tid och kraft på. Och lika mycket är det omvända sant: det som känns meningsfullt att göra, gör en person gärna och länge! 

Meningsfullhet kommer ursprungligen från en persons känsla av etik, även om det många gånger är mer undermedvetet än att en person tänker så. Vad som är etiskt, eller helt enkelt definitionen av etik, är: något som leder till mer överlevnad. Saker och ting som leder till mer överlevnad, är mer etiskt att göra. Vad en person bedömer som etiskt kan i sin tur vara baserat på personens värderingar. Vad är viktigt eller oviktigt att göra eller att hålla sig till i livet.

Vad som leder till mer överlevnad för en person eller grupp kan naturligtvis ha omvänd effekt för andra. Men en säljare som säljer budget eller mer med helt nöjda kunder, är mer etisk, än en säljare som missar sin budget mest hela tiden eller som säljer budget med missnöjda kunder.    Att sälja budget med missnöjda kunder, leder snart säljaren och antagligen hela bolaget, in i en mycket farlig situation där kunder börjar lämna bolaget och ”snacket på stan” blir att detta är ett företag att undvika att göra affärer med.

Bolaget blir nu mindre livskraftigt. Säljaren tvingas sluta. Etiken var inte där den skulle vara det.

Om en vecka publicerar vi del 3 som knyter ihop hela resonemanget. Välkomna tillbaka!    Tveka inte att höra av dig till någon av våra Sales Expansion specialists om du också vill inleda en dialog om hur du bäst ökar ditt bolags försäljning.

Klicka på knappen nedan eller maila oss på expansion@adviser-partner.se för att komma i kontakt. 

Bli kontaktad!