Små förändringar går långsamt och tar tid, stora sker över en natt sägs det och få saker har varit så sanna när det gäller hur säljare plötsligt, över en natt fick ställa om hela sitt sätt att tänka och arbeta. Från att i alla år, mer eller mindre uteslutet ha gjort fysiska möten så hamnade vi alla framför en skärm, ibland i sovrummet, med samma uppdrag: att sälja men med en helt ny verktygslåda. Utfallet av det är inte speciellt smickrande för en del säljare…  I en serie av tre artiklar går vi igenom vad, varför och hur du gör för att maximera ditt digitala möte! 

I den första artikeln pratade vi om att förstå det nya landskapet, öka sin noggrannhet och förstå hur 2-vägskommunikation fungerar, både i det fysiska och digitala mötet. Men vad i praktiken bör man tänka på för att maxa sitt möte?

För att skapa riktigt bra digitala möten behöver du som säljare skruva upp och ner vissa saker. Vi kallar det för faktor 2,0 (skruva upp) och faktor 0,5 (skruva ner). 

Men eftersom allt vilar på ett fundament av noggrannhet så behöver du redan innan mötet tänka lite annorlunda. Faktum att du behöver ha tänkt annorlunda redan innan du bokade mötet med kunden. För hur ska du kunna se ut som och bete dig som ett proffs, om du sitter med ett par hörlurar på huvudet i ditt sovrum med ett knackigt internet, iklädd en t-shirt på överkroppen (och förhoppningsvis något på underkroppen)? Du ser inte ut som ett proffs i den miljön, däremot som en amatör, och vad sänder det för signal till din potentiella kund?

Ingen skulle drömma om att dyka upp på ett fysiskt möte iklädd hörlurar och t-shirt. Ingen skulle drömma om att få trettio minuters möten när sextio minuter är standard. Ingen skulle drömma om att personen du har mötet med, på minuten, ställer sig upp i ett mötesrum och lämnar det utan att du som säljare fått summera och sätta en ny tid… Det digitala mötet innehåller samma sak men på en ny scen och du som säljare behöver anpassa dig och förstå den nya terrängen. Den som gör det bäst, vinner mark före de andra.

Här följer en bruttolista på det du praktiskt kan göra för att maximera ditt digitala möte. Det finns naturligtvis fler saker du kan göra men börja med dessa punkter så har du direkt ett försprång gentemot alla andra: 

1. Det du behöver är en väl fungerande grundutrustning: en riktigt bra webbkamera som innehåller en riktigt bra mikrofon. En bra kamera gör att du syns bättre, en bra mikrofon att du verkligen hörs. Det kan inte vara för mycket begärt att du ska synas och höras ordentligt när du har digitala säljmöten. Faktum är att det är för dålig nivå, om du inte ens kan uppfylla dessa två kriterier. Synas och höras!

2. Webbkameran ska sitta på eller framför skärmen (då på ett kamerastativ) så att du tittar rakt in i kameran, när du tittar på din motpart i skärmen. Det är klart störande att ha ett möte med någon som tittar ”snett på dig” vare sig det är uppåt, nedåt eller åt sidan på något sätt. Du ska kunna titta rätt fram och se på den andra personen och den personen ska uppleva det som att du tittar på denne och ingen annan.

3. Rätt ljus gör stor skillnad i hur du upplevs i skärmen. Jobba med ljuset. Bra ljussättning gör att du ser betydligt proffsigare ut. Du kan behöva komplettera med ytterligare ljuskällor som du sprider ut snett framför dig, gärna i en cirkel. Tänk ”bygglampa” så är du på rätt spår, även om det även finns lampor speciellt framtagna för att ljussätta digitala möten.

4. Koppla upp dig minst fem minuter innan mötet så att du är på plats, när kunden ansluter. En bra start sätter förutsättningarna för ett bra möte och det digitala mötet är fel typ av möte att komma tio minuter sent till. Risken att du då blir ensam på mötet är stor…

5. En bra Warm Up är inte mindre viktig vid ett digitalt möte. En bra Warm Up är mer viktig. Tänk faktor 2,0 här. Blir bäst på att göra bra Warm Up med kunden för att skapa gillande och påbörja en relation. Tänk så här: vad kan du prata om för att den andra personen ska börja prata med dig? Gör det lättsamt, ärligt, relevant och med hjärtat! Skulle det bli kul också, så har du nått ända fram!

Detta är de fem första sakerna du kan börja använda dig av redan idag! Om du ”bara” gör det så har du flyttat ditt digitala möte till en ny, högre nivå! Vad kan man mer göra? I den tredje och avslutande delen visar vi på ytterligare sju saker som du kan göra för att gå från ”bättre” till ”bäst” på det digitala mötet. Häng med! 

Tveka inte att ringa oss, maila oss eller klicka på knappen nedan om du vill komma i kontakt med någon av våra tjugo Sales Expansion Specialist för att inleda en dialog kring om och hur vi kan hjälpa just ditt företag att öka försäljningen.

Bli kontaktad!

Eller maila oss på expansion@adviser-partner.se